Rijeka i prsten

Rijeka i Riječki prsten sačinjavaju jedinstvenu regiju koja iznenađuje svojom prirodnom, povijesnom i kulturnom raznolikošću. Ugodna mediteranska klima je u mnogočemu oblikovala nekadašnji kraljevski grad Bakar, važnu industrijsku luku Rijeku te šarmantna primorska mjesta Kraljevicu i Kostrenu, a blaga je kontinentalna klima doprinijela šumovitosti Jelenja, Klane, Kastva, Viškova i Čavala. U istome je danu moguće popeti se na planinske vrhove popularnih Grobničkih Alpi, ali i spustiti se na jednu od brojnih plaža na potezu između Rijeke i Kraljevice. Vizure travnatih padina, Jadranskoga mora te gradića smještenih na brežuljcima Riječkoga prstena isprepliću se s urbanom vrevom grada Rijeke.

Jednom kada se ovdje zaustavite, otkrit ćete da vam relativno mala, ali otvorena i gostoljubiva regija, u kojoj se susreću slojevita povijest, dinamična tradicija i živa svakodnevica, ima doista mnogo toga za ponuditi.

Šetnice i planinarske staze

Rijeka i Riječki prsten broje preko četrdeset uređenih šetnica i raznovrsnih planinarskih staza. Pametno osmišljena mreža šetnica grada Rijeke, kojom je moguće obići najveće gradske znamenitosti, nastavlja se na neke od poznatijih planinarskih staza Riječkoga prstena.

Gradska se šetnja na takav način lako pretvara u šetnju stazom uz more, izletničko pješačenje šumskim putevima ili pak ozbiljno osvajanje planinskih vrhova s kojih se vidi cijeli Kvarner. Dok budete prolazili makijom, stazom hrasta i kadulje ili šljunčanim makadamom, nailazit ćete na ostatke srednjovjekovnih gradova, stare rimske puteve te rukom rađene suhozide. Raznolikost terena i krajolika te različiti tipovi šetnica i planinarskih staza omogućit će vam da boravak na otvorenome skrojite upravo po vlastitoj mjeri.

Šetnja ili avantura?

Staze Rijeke i Riječkog prstena razlikuju se po lokaciji, dužini, trajanju i težini. Brojnost smjerova i odredišta, kao i kvalitetnih sadržaja uz staze, jednako će zadovoljiti pješake, rekreativce i iskusne planinare. Za koju se god stazu odlučili, jedno je sigurno – bioraznolikost, očuvana priroda te povijesne i kulturne posebnosti kraja bit će itekako dobar izgovor da svoj boravak produžite za koji sat više.