Viškovo - V1 Lončeva griža

Dužina Težina Tip staze Prosječno vrijeme
12.3 km
Kružna 3 h
Uspon Najviša točka Najniža točka Podloga
300 m 500 m 200 m Asfalt: 15 % - Teren: 75 %

Opis staze

Krećući iz centra Viškova, staza u duljini 15 km penje se starim šumskim putovima. Iznad sela Globići nailazi na prijevoj s kojeg se počinje spuštati prema Kukuljanima. Dolaskom na Ponikvicu, skreće desno i starom cestom Trnovica – Saršoni ponovno se uspinje do Lončeve griže s čijeg se vrha pruža zadivljujući pogled na Kastavštinu, Grobinštinu, cijeli Kvarner i planine Gorskog kotara sve do Slovenije.

Ovdje se nalazi poučna staza s trojezičnim (čakavski, hrvatski standardni i engleski jezik) informativnim pločama koje opisuju rad bivšeg kamenoloma, a na stijeni starog kamenoloma izložen je klesarski i kavadorski alat. Ispod vidikovca, na vapnenačkoj stijeni nalazi se i jedinstvena izložba „Pogled s kamika“ članova Udruge likovnih umjetnika amatera „Braća Baštijan“, inspiriranih tradicionalnim motivima Viškova.

Staza kreće prema istoku – grebenu Lubanj te se iznad sela Skvažići spušta i prelazi Petrolejsku cestu, kreće prema selu Biškupi, presijeca prometnicu Viškovo – Saršoni i ulazi u borovu šumicu. Dolaskom do viškovske obilaznice, vraćamo se na početak te skretanjem ulijevo stižemo u sam centar Viškova.

Mjesta uz stazu

Viškovo, Ronjgi, Zorzići, Globići, Skvažići, Biškupi

Sadržaji uz stazu

Spomen dom I.M. Ronjgova, info ploča Lončeva griža, kamena galerija izložba slika na otvorenom, poučna staza klesara i kavadera na Lončevoj griže, vidikovac s klupama Lončeva griža, lokva za napoj stoke Biškupi

Preuzimanje GPS zapisa
GPX datoteka
KML datoteka